През 2020 г. са спрени 2 144  тона вредни храни на

...
През 2020 г. са спрени 2 144  тона вредни храни на
Коментари Харесай

Повечето храни с изтекъл срок на годност отивали в хотели, детски градини, ясли, училища и болници

 През 2020 година са спрени 2 144  тона нездравословни храни на българската граница. Това демонстрират данни на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), представени от БТВ.

От тях 510 тона са сладостен пипер, 493 тона са мандарини, 387 тона нар, а 128 тона  - фъстъци. При животинските храни са спрени 70 тона съставни артикули, 53 тона млечни артикули, 40 тона рибни и 29 пчелни артикули. Най-честите нарушавания са изминал период на валидност, замърсяване, липса на документи за генезис или пък внасяне от противозаконни обекти. Всъщност огромна част от храните с изминал период на валидност въпреки всичко влизат на пазара. 

" Повечето храни с изминал период на валидност отиват в хотели, детски градини и ясли, учебни заведения и лечебни заведения ", сподели доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " в ефира на бтв. Така забележителен дял от непродадената продукция още веднъж доближава до потребителите. Според Иванов огромна част от туристическия бранш употребява артикули, които другояче не можем да намерим в комерсиалната мрежа, което основава чужд за потребителите успореден пазар.

Той посочи, че изтеклият период на валидност не значи, че храната е развалена.

" Това важи особено за млечните храни – сирена, кашкавали - и доста постоянно това не може да се усети, по тази причина е всеобща пратика, сменят се етикети ", разясни Иванов.

Най-многобройни са нездравословните храни, по-точно плодовете и зеленчуците, импортирани от Турция. " В множеството случаи става въпрос за потребление на препарати, които не са позволени в Европейски съюз (ЕС). Всъщност формалният мотив за прекъсването им е това ", изясни специалистът. Той предизвести, че няма по какъв начин да разберем дали плодовете и зеленчуците у нас са пръскани с такива химикали, тъй като те се намират вътре в самите растения.

" Няма по какъв начин елементарното измиване или накисване малко с вода да реши казуса ", сподели още Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР